top of page
  • VB

10 Tipov Na Komunikáciu Vo Dvojici

Komunikácia vo dvojici je jemné umenie s množstvom úloh a vecí, ktoré musíte robiť. Dynamiku udržiavania efektívnej komunikácie medzi pármi nikdy nikto poriadne nevysvetlí, ale tento článok vám poskytne desať rád, ako si s partnerom pomôcť.

Okrem fyzickej príťažlivosti a magického prachu osudu je komunikácia hlavnou súčasťou toho, čo spája ľudí v priateľstvách, vzťahoch a manželstve. Niet preto divu, že komunikácia je zlatým kľúčom pre páry, ktoré chcú obohatiť a udržať svoj vzťah.

Napriek tomu sa musíte čudovať: nie je to smiešne, že vám nikto skutočne nehovorí, ako komunikovať? Tu je tajomstvo: nemusí to byť ľahké, ale ani to nie je zrovna raketová veda. Tu je desať tipov na komunikáciu vo vzťahu párov a riešenie konfliktov.


1. Len počúvajte: Nesúďte, neradte, nezľavujte

Keď hovorí vaša polovička, počúvajte. Počúvanie je pravdepodobne najdôležitejšou súčasťou komunikácie, najmä ak ste muž. Neprerušujte rozhovor ponúkaním rád, ktoré neboli vyžiadané. Nakoniec budete pôsobiť odsudzujúco a blahosklonne.

Umenie počúvať zahŕňa veľa empatie a trpezlivosti. Vžite sa do kože partnera a pokúste sa pochopiť jeho situáciu. Ak nerozumiete, požiadajte ich, aby to zopakovali alebo objasnili.



2. Povedzte, čo chcete od svojho partnera

Vaša polovička nemôže čítať vaše myšlienky, pokiaľ sa nevyjadríte zreteľne a priamo. Ak potrebujete ďalšiu pomoc s prácami, buďte v tom otvorení. Ak chcete, aby partner viac prispieval do vašich financií, povedzte to.

Predtým, ako začnete rozprávať, tiež povedzte, či hľadáte radu, alebo sa len vetráte. Nenechajte ľudí hádať, čo vytvára zbytočný stres a napätie.

Ak je to niečo, čo cítite citlivo, môže byť v poriadku zapojiť dôveryhodných priateľov a rodinu. Pri tejto možnosti však buďte veľmi opatrní, pretože je ľahko nesprávne interpretovaná z dôvodu prekročenia a vedie k nedôvere. Skúste na začiatok použiť najlepšieho priateľa, rodičov alebo súrodencov.


3. Myslite skôr, ako hovoríte

Komunikácia má byť vedomým procesom. Nebuďte taký typ človeka, ktorý otvorí ústa zakaždým, keď má pocit, že má čo povedať. Na vojenčine vás učia, že každý rozhovor by mal mať cieľ. Pokiaľ nerobíte malé reči, urobte svoje rozhovory premyslené a objektívne, aby ste neúmyselne neubližovali partnerovi.


4. Buďte úprimní a pravdiví

Súhlaste s tým, aby ste so svojím partnerom boli vždy otvorení a pravdiví. To buduje dôveru a vytvára prostredie, kde každá strana môže slobodne komunikovať o svojich pocitoch a potrebách bez toho, aby sa musela ospravedlňovať.

Táto úprimnosť však existuje v niekoľkých komunikačných problémoch. Ak máte podozrenie, že váš partner robí niečo ako podvádzanie, ale nemáte dôkazy, nehovorte to. Pred konfrontáciou s nimi získajte konkrétne dôkazy, pretože ak to poviete a náhodou to bude nepravdivé, nadobro ich odtlačíte.


5. Rešpektujte navzájom názor

Veľa článkov o párovej komunikácii podporuje diplomaciu vo vzťahu, čo znamená rešpektovať vzájomné názory a súhlasiť s rozdielnosťou, keď si to situácia vyžaduje. Odborníci na vzťahy to robia tak, že uznávajú, že pár sa skladá z troch entít: dvoch jednotlivcov a ich vzťahu.

To znamená, že musíte vždy myslieť na „ja“, „vy“ a „my“, aby ste pomohli objasniť vaše ciele a zlepšili komunikáciu párov. Niekedy je však láska nadobro preč a žiadne množstvo komunikácie ju neobnoví. Keď je čas nájsť novú lásku, navštívte web Life Strategy by Vic, kde nájdete kontakt na pomoc v komunkácii.



6. Snažte sa vedome udržiavať komunikáciu nažive

Párová a rodinná komunikácia má tendenciu slabnúť, keď sa to nechá na svoje vlastné prostriedky. Práca, škola, deti, priatelia, záľuby a iné rušivé vplyvy to zožerú, pokiaľ sa každá strana neurobí vedomým rozhodnutím udržať komunikáciu nažive.

Vyhraďte si čas na rozhovory, aj keď nemáte konkrétny program. Umožňuje každému začať hovoriť svoj názor. Pomohlo by vám však, keby ste na začatie konverzácie vždy vybrali správne miesto.


7. Vždy objasňujte a vyhýbajte sa domnienkam

Predpoklady sú istým spôsobom, ako zabiť všetky konverzácie. Neskáčte pred svojho partnera tým, že budete mať predpojaté závery skôr, ako budú skutočne vyslovené. Ak máte pochybnosti alebo otázky, nechajte si ich objasniť priamo tam a potom. Úspešné odovzdanie významu je jediný spôsob efektívnej komunikácie páru.


8. Opýtajte sa po čom túži

Jedným z prvých trendov v nedostatočnej komunikácii páru je nezáujem o každodenné blaho. Jednoduché veci, ako napríklad „aký bol váš deň“ alebo ako prebiehala schôdza, sú zásadné, ak vám záleží na partnerovi a chcete komunikáciu udržiavať nažive.

Pri kladení takýchto otázok buďte otvorení, aby ste im poskytli príležitosť podeliť sa. Ak sa pýtate, „vaše stretnutie dopadlo dobre?“ je pravdepodobné, že dostanete odpoveď jednoduchým vyjadrením áno alebo nie. Otázka s otvoreným koncom však dáva väčší priestor na zdieľanie.


9. Naučte sa čítať ich neverbálne podnety

Profesor Mehrabian vo svojej knihe „Tiché správy“ ukázal, že najmenej 55% významu sa prenáša prostredníctvom neverbálnych podnetov. Výraznosť tváre, gestá, odvodený význam, emócie majú okrem iného veľkú váhu. Toľko k priamej a jasnej komunikácii.

Naučte sa čítať svojho partnera. Aké znaky ukazujú ich frustráciu? Čo hovorí, že sa hnevajú? Súčasťou úspešného páru je aj to, že si navzájom ladia reč tela, aby im lepšie porozumeli.


10. Nečítajte viac, ako sa ponúka

Z rovnakej poznámky nebuďte otravní čitatelia mysle. Nikto nemá rád byť sondovaný a analyzovaný ako exemplár. Ak sa pýtali na váš deň, odpovedzte a nechajte to tak. Prečo potrebujete vedieť, prečo sa pýtali na váš deň?

Ako pár sa musíte naučiť nevyšetrovať každý svoj motív a dôverovať, že znamenajú vaše dobro. Ak nemôžete dôverovať svojej polovičke, je na prvom mieste malý dôvod byť spolu.


Záver

Akýkoľvek vzťah si vyžaduje efektívnu komunikáciu, aby zostal úspešný. Či už je to medzi vami a vašimi rodičmi, priateľmi, šéfom v práci, alebo komunikáciou párov, prijatie týchto rád vám pomôže lepšie jednať s ľuďmi.

Potrebujete pomoc s komunikáciou? Kontaktujte life Coucha Viktoria Barrier a zlepšite svoje vzťahy

14 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page